handskrivning

I hela mitt liv har jag känt mig missnöjd med min handstil. Jag är vänsterhänt, men ingen har försökt tvinga mig att skriva med höger. Började skolan 1962, och vi tränade välskrivning, ibland med ett linjerat papper under, för att få “rätt” lutning på det hela. Min handstil var förmodligen okay, det var bara jag som inte tyckte den var tillräckligt vacker. Senare försökte jag imitera andra, som jag tyckte hade snygg stil. Det enda det resulterade i var att jag helt tappade min egen skrivstil. Inte blev det bättre av att jag lärde mig stenografi och jobbade med det under många år.

I mitten av nittiotalet kom Internet in i bilden, och sedan dess har jag knappt skrivit en rad för hand. Epost och text-meddelanden tog över. När jag försökte skriva fick jag kramp i handen, eftersom alla de små musklerna var helt otränade.

Några bekanta på Facebook har tydligen ett visst intresse för reservoirpennor. Vi pratade om det, jag sa att det var inget för mig eftersom jag är vänsterhänt. Jag kom ihåg hur jag hade provat mammas reservoirpenna när jag var ung, och det blev bara ett enda klet av det hela.

Nu fick jag reda på att utvecklingen sannerligen gått framåt på det här området, och jag blev jättesugen att prova. Köpte mig en Cross reservoirpenna. Jag har några Cross pennor sedan förut, jag är väldigt lojal mot mina märken, och dessutom så är det hög kvalitet.

fountain_finenibVilken underbar överraskning! Jag hade planerat att köpa snabbtorkande bläck, som de säger ska vara bra för vänsterhänta, men det behöver jag inte.

Nu behöver jag bara en brevvän! 🙂 Jag har hört att ungarna i skolan nu för tiden inte får lära sig skrivstil. Vet inte hur sant det är … jag tycker det låter lite märkligt, men kanske är det så. I så’na fall skulle ju inte en ung person kunna läsa vad jag skrivit.

Advertisements

19 thoughts on “handskrivning

 1. Jag skriver både brev och vykort relativt ofta, men inte skrivstil dock, är också vänsterhänt och känner igen det där med stt smeta ut texten, men det händer även med vanlig bläckpenna ibland. Min mamma har oerhört fin skrivstil, sådan där som man inte ens tror existerar längre 🙂

  1. Hej,
   Så roligt att höra, att det fortfarande finns de som skriver. Ja, det smetar ut sig med vanlig penna också … några fingrar är alltid blå på ena sidan.

   Jag har försökt att öva upp min gamla stil, och faktiskt tror jag att det börjar bli lite bättre redan!

   Kul att Du tittade förbi! 🙂

 2. Jag kunde skriva skrivstil bra när jag var yngre. Sedan tappade jag bort skrivstilen och nu tror jag att jag inte ens kan skriva längre.
  Som du säger så måsta man träna på just skrivstil, annars tappar man bort den.
  Vilken fin penna du har. 🙂

  1. Ja, det tog nå’n vecka, plus att jag ansträngde mig för att sakta ner och inte skriva så fort. Det är en underbar penna. Pappret är avgörande för om jag kan skriva med den — är det minsta “glansigt”, då går det inte.

 3. Jag kan intyga att unga människor har svårt för skrivstil … Vi dokumenterar mycket för hand på jobbet och det är jag och gubbarna som kan skrivstil 🙂 får anstränga mej att texta. Kul att det funkar bra med din nya penna! Är du intresserad av kalligrafi?

  1. Ja, det verkar som att de inte lär sig det längre.

   Tog två kurser i kalligrafi när jag bodde i Umeå. Jag har sett många exempel på vänsterhänta som klarat det, men jag hade inte uthålligheten. Höll pennan på nå’t konstigt, ansträngt sätt för att undvika kladd.

 4. Hej Rebekah!

  Jag har nästan förlorat min skrivstil. Det fastän jag skriver dagbok varje kväll, men numera kan jag knappt tyda vad jag själv skriver. Läser om mina gamla dagböcker och ser hur mkt tydligare och snyggare jag skrev för bara 16 år sen.
  Skriver så mkt på datorn numera, mails, blogg, fb etc etc
  Jag är gammal dekoratör, och fick under utbildningen lära mig kalligrafi, tog fler klasser, även här i US, efter det i kalligrafi också. Men, det är sällan och aldrig jag utövar det längre.
  Ja, det är jobbigt för dem som är vänsterhänta att syssla med både textning och kalligrafi. Så jag förstår att det är lite tufft.
  Min moster skriver med reservoarpenna, en som hon köpte på 60-talet. Ibland servar hon den hos en man på NK i Sthlm som kan gamla pennor.
  Annika utanför DC

  1. Hej, och tack för att Du tittade förbi. Jag vet inte när min mamma fick/köpte sin reservoarpenna, men jag minns att det var en Montblanc, och hon använde den till hennes bortgång 1995. Den var gammal i alla fall.

   Om jag hade haft nå’t slags “mål” för kalligrafin kanske jag hade hållit ut längre, men jag gjorde det bara för skojs skull.

   2013, när jag köpte min första iPhone började jag skriva dagbok igen, i en app som heter DayOne. Nu känns det nästan som att jag skulle vilja göra det för hand igen 🙂

 5. Vilken fin penna du har! 🙂 Och du HAR en fin handstil! Min handstil OCH skrivstil är hemsk! Som du vet haha. Jag har ju inte direkt någon skrivstil längre heller…

  Du har ju MIG som brevvän, fast jag vet att jag varit dålig med att svara fort på dina brev! Var mycket bättre i början när vi bestämde oss för att börjs skriva till varandra! Skärpning från min sida!! Behöver skärpa till mig i övrigt hi hi

  1. Jag vet, men jag kan ju inte överösa Dig med brev hela tiden LOL
   Inte behöver Du tänka på skärpningar, vi har alla andra intressen som tar upp vår tid. Livet ändrar sig hela tiden, och nya saker kommer till.

   1. Du får gärna överösa mig med brev haha MYCKET roligare att få brev istället fär räkningar i lådan! 😛

    Jag säger till mig själv om skärpningar för att det handlar inte bara om andra intressen utan att jag är LAT. Och det gäller allting just nu… Eller inte lat heller jag VILL ju men får liksom inte igång mig…

   2. Haha! Du är uppriktig, och det är huvudsaken 🙂. Det är som det är — just nu känns det, så klart, jätteroligt att skriva för hand, eftersom jag just upptäckt att det blir så mycket bättre med den här pennan … och ingen kramp i handen heller. Så, joo … det kan nog tänkas komma en del brev.

   3. Jag tror fortfarande att bara jag får komma ut lite och sitta i solen och komma igång igen. Slippa alla förkylningar också! Kanske det ger mig ny energi och att jag blir som vanligt igen!!

    Och ser fram emot brev!! Och jag ska svara på dina brev jag lovar!! 😀 Ska försöka att skriva LÅNGSAMT så att det blir läsligt lol 😛

 6. Intressant! Jag är så gammal, att det inte fanns reservoirpennor, när jag gick i skolan.
  Vi hade ett hål i skolbänken för bläckhornet och ett pennskaft, i vilket man satte ett stift, för att skriva.
  Vid uppsatsskrivning i realskolan, skrev man först en “rough copy” i blyerts och gjorde de ändringar
  man ville göra, innan man skrev med bläck i uppsatsboken. Läskpapper måste man ha, förstås.
  Om man stavade fel, fanns det ingen chans att ändra. Vi hade “handstil”-klasser till 6:e klass
  och fick betyg i ämnet. Jag tycker om att skriva för hand. Har sett att min handstil ändrats
  över åren – definitivt förenklats. Krusiduller har försvunnit.

  Har några brev min far, född 1884, skrivit. Hans handstil är otroligt vacker; nästan som kalligrafi.
  Breven skrivna med svart bläck. Min sondotter i Vietnam har en utsökt handstil. Sonen har nästan
  alltid skrivit med tryckbokstäver, medan döttrarna har fina, men olika, handstilar-

  Det finns ju s.k. experter, som kan läsa ut karaktärer från handstilar. Syrran skrev
  motlutande och med runda bokstäver. Jag lutar hårt åt höger med “magra” bokstäver.
  Nån som vet, vad det betyder? 🙂

  1. Hej Ruth,
   Tack för att Du tittade in!
   Hålen för bläckhorn i bänken fanns kvar när jag började skolan 1962, jag vet exakt vilken typ av pennor Du menar med träskaft och lös nib. Däremot har jag ingen känsla av att någonsin ha använt dem i skolan. Jag kommer bara ihåg blyertspennorna, har inget minne av kulspets heller. Välskrivningen minns jag väl, och det fanns lutningspapper man la’ under för att få “rätt” lutning.

   Sedan jag började med det här, så har jag läst att skrivstil togs bort i svenska skolor redan 1985. Jag har sett gamla papper som min morfar, född 1872, hade skrivit. Precis som Du säger, nästan som kalligrafi. Väldigt sirligt.

   Det där med karaktärerna har jag ingen aning om. Har sett på TV om det ibland, grafologer som tydligen kan säga en hel del om ens person.

   Om inte vi hade haft det där med lutningen i skolan, skulle jag förmodligen ha haft en rätt “upprättstående” handstil, men det var inte okay på den tiden 🙂

 7. Jag älskar handskrivna brev, och skriver ganska många själv- och givetvis vykort! Jag har länge funderat på en brevvän, men jag tror inte någon skulle klara av att läsa vad som står 😉 .

  Min handstil är väldigt varierande, ibland är den “perfekt” skrivstil, och ibland (oftast) ser det ut som en blandning mellan arabiska och en 5-årings.. 😉

  1. Hej,
   Va’ kul det är att se att fler än jag, fortfarande är intresserade av att skriva. När man söker online på “handwriting” eller “fountain pens”, ser man också att det faktiskt finns ett intresse.

   De här veckorna som jag ‘tränat’ med reservoarpennan har jag märkt stor förbättring.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s