Foto-promenad nere på sta’n

Vi fick lite bättre väder i förrgår, det var 21º och solsken. Bestämde mig för att ta med mig kameran och sticka ner på sta’n. Jag har alldeles för lite bilder av själva stadskärnan, som jag tycker så mycket om.

DSC_9568Min man hade en del ärenden att fixa med, så han släppte av mig vid King’s Square. Tog en bild av parken bara för att visa hur lite grönska vi har här. Man ser också gamla Tingshuset som nu är tomt. De har byggt ett nytt betongkomlex med blanka fönster — det tar upp ett helt kvarter. Nu vet ingen hur det blir med gamla Tingshuset, ingen vill pytsa in pengarna det skulle kosta att restaurera det. Synd, om de river det, för det är historiskt. Det finns en fantastiskt vacker spiraltrappa där inne. Jag var in där en gång och frågade om jag fick ta bilder av den och det fick jag.

courthouse_staircaseDSC_9590Största delen av bebyggelsen är rött tegel. Den gamla delen, som man lyckats spara, kallas Heritage area, och man ser på gatuskyltarna att man är där, för de är annorlunda än de vanliga, gröna. Det är rätt blandad bebyggelse i Saint John, som man kan se lite grand av här.

DSC_9589

Det höga huset i betong, är Bell Building (telefonbolaget), och under är ett hyfsat stort shopping-center. Om man tittar riktigt noga, till höger i bakgrunden på den här bilden, ser man vad som kallas Stone Church. En av de otaliga kyrkorna i sta’n. Den är Anglikansk och den enda i gotisk byggnadsstil.

Om jag går ut på balkongen här hemma och räknar alla kyrkobyggnader jag kan se så tror jag det är tolv, och då får man ta i beaktande att vi inte har utsikt ner till sta’n.

Jag frågade min man hur det var när han var ung, om det var 50/50 mellan Katoliker och Protestanter. Det var det inte, han trodde det var 30/70 här i sta’n. I provinsen (New Brunswick) var det nog 40/60. Alltså; den lägre siffran för Katoliker. Hur det är nu vet jag inte. En gång i tiden fanns det en väldigt livaktig, Judisk församling här, men nu finns bara trettio familjer kvar. Det finns dock en kombinerad synagoga/museum på Leinster Street. Det får bli en separat post.

DSC_9594Jag valde att vandra Germain Street, bort mot nya terminalen för kryssningsfartygen. I början är det en affärsgata, med många små gränder, mysiga kaféer och restauranger.

DSC_9607Längre fram blir det mer ett bostadsområde med “townhouses” … väldigt gamla hus som har renoverats varsamt och är jättefina. De kostar en fin slant också.

DSC_9597Traditionellt kyrktorn på Trinity Anglican, Germain Street.

Jag hade bara ett objektiv med mig, annars hade jag tänkt ta mera byggnadsdetaljer, som till exempel “gargoyles”. Slog mig just nu att jag inte visste vad gargoyle är på svenska så jag slog upp det. Blev inte mycket klokare, för det var ett ord jag aldrig sett förut:

SKRÅPUK (!)

 

Jag vill gärna inbilla mig ibland att jag kan alla svenska ord, men här fick jag på näbben 🙂

gargoyle

DSC_9631Hur som helst, så kom jag fram till nya terminalen, som för övrigt heter Diamond Jubilee Terminal.

 

Advertisements

6 thoughts on “Foto-promenad nere på sta’n

 1. Vad kul att se litet stadsbilder från “din” stad.
  Vackra tulpaner ni har.
  Tänk att ni har så många kyrkor. Här ser ofta kyrkorna inte riktigt ut som kyrkor i Weed och Mt Shasta utan mer som vanliga byggnader.
  Skråpuk? Har aldrig hört det ordet. Gargoyle har jag däremot hört flera gånger.

  1. Samma här; Lutheranska kyrkan, till exempel, ser inte alls ut som en kyrka — snarare ett gammalt hus. Här finns de flesta representerade, Anglican och Katolska är de största, men det finns Wesleyan, Presbytarian, Grekisk Ortodox, och så förstås alla tänkbara “grenar” av Baptist … med mera. En liten bit utanför själva stadskärnan finns ett så kallat, “Islamic Centre”. Det är inte en regelrätt moské — inga torn med böneutropare.

 2. Jättefina bilder som vanligt! 🙂

  Hoppas verkligen inte att de river det fina gamla huset! Är så tråkigt att de river så mycket gammalt. Jag tycker att de har förstört mycket av Norrtäljes stadskärna då de rivit en hel del och byggt upp nytt… Som tur är finns det ( än så länge ) kvar några gamla byggnader i alla fall!

  Har aldrig hört det ordet på svenska heller!!?

  1. Många tack! På sextiotalet var det som att de blev helt galna … över hela västvärlden! Det revs överallt. Samma sak hemma i Härnösand, men de lyckades spara en liten gata; Östanbäcken.

 3. Roligt att få följa med på promenad i din stad! Ser ut lite som en blandning av New York och norra England tycker jag 🙂

  Jag har hört ordet grotesker på svenska men det är kanske inte riktigt samma sak?

  Väldigt fina bilder, trappan är min favorit!

  1. Hej och tack!
   Jag skulle ha satt in en bild av en “gargoyle”. Det är oftast fula/skrämmande figurer i utsirningar av gamla hus.

   Jag är så glad och tacksam att jag tog mig för och gick in där, och fick de bilderna av spiraltrappan medan det var öppet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s