att lyckas i USA (!)

För ganska många år sedan, (jag inser just att det måste vara mer än åtta år se’n för vi bodde inte här i Saint John)  delade en svenska jag hade på Facebook en länk till en svensk TV-serie hon hade tittat på online.

Den hette “Svenskor som lyckats i USA”. Jag glömmer aldrig den titeln, för min första tanke, innan jag ens hade börjat titta, var *lyckats … vad innebär det egentligen?*

Jag tittade på två avsnitt och kände mig lätt illamående hela tiden. Det här var alltså svenska kvinnor, som på ett eller annat sätt fått tag på rika, amerikanska män och levde nå’n form av lyxliv där. Det må  väl kanske vara hänt, men de gav alla (jag tror de var fem) intryck av att inte ha några andra intressen utom att spendera makens pengar. Eventuellt också plastikoperationer och piercingar i den genitala regionerna av kroppen.

En av dem verkade trots allt lite hoppingivande; hon var fastighetsmäklare på Manhattan. Hon och maken hade en condo på Manhattan, men även ett hus utåt The Hamptons-hållet. När det visade sig att hon hade en heltidsanställd kock för sina hundar, då tappade jag hoppet om henne också. Varje morgon gav hon kocken instruktioner om hundarnas diet för de led tydligen av alla möjliga allergier.

De här damerna pratade bruten svenska när de blev intervjuade under showens gång. Efter första avsnittet tyckte jag det var lite märkligt att alla verkade komma från stockholmstrakten (dialekten), så jag frågade hon som delat länken. Visade sig att bara en av dem kom från Stockholm — tydligen hade de inte bara plockat upp nå’n slags amerikansk “brytning”, men även Stockholms dialekt, trots att de kom från Borås och alla möjliga ställen runt om i Sverige.

Man fick se lite av männen också, och det var rätt uppenbart att de hade dessa svenskor som “trophy wives”.

Jag tyckte det var ett rysligt program. Hoppas showen blev nedlagd och aldrig  visas igen.

Advertisements

4 thoughts on “att lyckas i USA (!)

 1. Jag tror att denna typen program har gjort att människor i Sverige har en delvis felaktig bild av USA.
  Massor med människor har det mycket knapert och kanske har ett par jobb för att få det att gå ihop ekonomiskt. Det visas nästan aldrig. Hela sjukförsäkringssystemet som inte fungerar talar man heller inte om.
  Det finns en annan serie som gick relativt nyligen – Hollywoodfruar. Jag såg bara ett par avsnitt men det var också kvinnor som bröt på amerikanska och levde lyxliv. Ingen rättvis beskrivning alls av USA.
  Synd att Hollywood styr så mycket av vad som sprids över världen.

  1. Ja, precis! Och det går åt båda hållen — man kunde ju få intrycket att svenska kvinnor är helt urblåsta.

   De skulle göra ett program om hur det _verkligen_ är att leva i USA (eller här, för den delen, det är inte nå’n större skillnad utom sjukförsäkringen). Hur det är att ha nå’t halvtaskigt jobb, i bästa fall, och ändå måsta ta på sig nå’t tidningsdistrikt för att kunna betala hyran i nå’t ruckligt hus. Här kan man inte stanna hemma från jobbet för att man inte kommer överens med de andra på jobbet, och man kan få GÅ, från en dag till den andra.

   Hollywoodfruar har jag undvikit som pesten, för jag hade en känsla av att det var nå’t liknande.

 2. Ja, alltså…jag håller med dig till 100%. Det går ett program nu hemma som är mäkta poppis, Svenska Hollywoodfruar. Och det är ju ungefär som det program du beskriver. Jag såg säsong 1, och sen slutade jag. Jag mår verkligen fysiskt illa av att se dem, och höra dessa kvinnor. Jag skäms. Livet går ut på att shoppa, göra skönhetsingrepp, vara så snygg som möjligt etc etc.
  Let me tell you, så ser inte mitt liv ut.
  OCH vad är det med brytningen? DET fattar jag SÅ noll av. Nej, bäst att inte se de programmen. Alls.
  Dokumentärer om tufft liv i USA finns det många, men frågan är om de visas hemma? OCH isf, ser de som brukar se på Hollywoodfruarna på dem?
  Tveksamt.

  1. Det är ju så HEMSKT att de visas på nationell TV. Oberoende av från vilket håll man ser det är det ju förnedrande från oss andra, vanliga utflyttade!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s